Σελίδες

23 Οκτωβρίου 2011

Οι ηγέτες της ΕΕ : καμία λύση, αποκλείσετε βοήθεια από την ΕΚΤ


Δύο ξε
χωριστές συνεντεύξεις τύπου από τους κορυφαίους ευρωπαίους ηγέτες δεν κατόρθωσαν να αυξήσουν τις ελπίδες ότι μια ευρωπαϊκή λύση θα ήταν διαθέσιμη.
Οι ανταγωνιστικές συνεντεύξεις τύπου που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman van Rompuy και Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Σύμφωνα με γενική συναίνεση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι ηγέτες δήλωσαν ότι θα περιμένουν μέχρι την Τετάρτη να ανακοινώσει τα σχέδια για την Ελλάδα, ανακεφαλαιοποίση τράπεζων αξιοποιώντας το EFSF, και οι αλλαγές στην διακυβέρνηση της ΕΕ.
Οι ηγέτες, επίσης, απέκλεισαν τη χρήση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βοηθήσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το ταμείο διάσωσης που θα χρησιμοποιηθούν για να σταματήσει τη
διάδοση της κρίσης.
Ο Σαρκοζί είχε εγκρίνει πιο πριν ένα μεγαλύτερο ρόλο για την ΕΚΤ στο φόβο της Μέρκελ και
την επιβολή των όρων της Γερμανίας.
Η επέκταση του ρόλου της ΕΚΤ θα ήταν πιθανόν να έχουν παραβιαστεί οι συνθήκες της ΕΕ .

Έχουν αποφασιστεί μέχρι στιγμής αυτό το Σαββατοκύριακο:

- Στις τράπεζες θα ζητηθεί αρχικά να αναζητήσουν κεφάλαια από μόνοι τους, να ζητούν στη συνέχεια τα χρήματα από τις εθνικές κυβερνήσεις τους, τότε τελικά το EFSF. Η ΕΚΤ δεν θα συμμετέχει.

- Δύο επιλογές αυτή τη στιγμή στο τραπέζι για τη μόχλευση του EFSF, πάλι χωρίς τη βοήθεια της ΕΚΤ.

- Αυτό φόρος χρηματοπιστωτικών συναλλαγών Μέρκελ και Σαρκοζί άρχισε να μιλάει για τον Αύγουστο είναι να πάρει πολλή προσοχή. Ο Σαρκοζί είπε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας θα πρέπει να διαδραματίσει ένα ρόλο στην ανάκαμψη από την κρίση.

- Στην Ιταλία ανέβηκε ο πυρετός, η οικονομική κατάστασή της επιδεινώνεται.

- "Καμία λύση δεν είναι βιώσιμη αν δεν τυγχάνει της στήριξης όλων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων", ο Σαρκοζί δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Καμία λέξη σχετικά με το πώς ή πότε θα πάρουν όλα αυτά που χρειάζονται.