Σελίδες

10 Νοεμβρίου 2012

Ατομικισμός και χάσμα γενεών




Παρά την οικονομική δυσπραγία και τον ευτελισμό της αξιοπρέπειας που βιώνει σήμερα η πλειοψηφία των ελληνικών οικογενειών, παρά την ανήλεη καταπίεση που ασκεί η κυβέρνηση ακολουθώντας κατά γράμμα τις επιταγές Τρόϊκα και ΔΝΤ - οι οποίες τεχνηέντως υποκρύπτονται κάτω από προσποιητές υπερβολικές αξιώσεις ώστε να δημιουργείται η ψευδαίσθηση της αντιδραστικότητας όσων μας "εκπροσωπούν" - φαίνεται πως η βασική αρχή που διέπει εδώ και χρόνια τις σκέψεις και τις ενέργειες του Έλληνα παραμένει αναλλοίωτη και ακούει στο όνομα : ατομικισμός.
Οι φερέλπιδες και υμνητές της ελληνικής σθεναρότητας υιοθετούν με αφέλεια τον στίχο "η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει" για να δείξουν ότι η χώρα πάντα κατάφερνε να ξεπεράσει με γενναιότητα κάθε βάσανο και αντιξοότητα. Οι Έλληνες, λένε, παρά τις διαφορές τους ενώνονται κάθε φορά στις δύσκολες στιγμές. Ωστόσο μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπήρξε ούτε ένα αξιόλογο σημάδι που να επαληθεύει μια τέτοια εγγενή τους στάση αντιθέτως μάλιστα οξύνονται τα μίση και οι αντιπαραθέσεις ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται απειλητικά η δύναμη της ακροδεξιάς που δεν τρέφει μίσος μόνο για τους αλλοδαπούς αλλά και για πλήθος συμπατριωτών της (αριστερούς, ομοφυλόφιλους κ.α). 


Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;

Μπορεί να είναι τόσο ξεφτιλισμένοι οι Ευρωπαίοι;

Παιγνίδια από Σόιμπλε και ΙMF την επομένη της ψηφοφορίας των μέτρων – Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά από τον ελληνικό λαό

Εν μέσω εντάσεων και πρωτοφανούς φθοράς το Ελληνικό Κοινοβούλιο ενέκρινε το πακέτο των πρόσθετων μέτρων που απαιτούσαν δανειστές και εταίροι προκειμένου να συνεχίσουν την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της χώρας και να διατηρήσουν τη θέση της στην ευρωζώνη.
Η απαίτηση και η συνοδεύουσα αυτήν προσαρμογή – δημοσιονομική και μεταρρυθμιστική – σκληρή όσο καμία άλλη και μοναδική στον κόσμο, προκάλεσε όπως ήταν αναμενόμενο φθορές στην κυβέρνηση και στα κόμματα που την στηρίζουν.
Συνολικά επίσης το ελληνικό πολιτικό σύστημα εδέχθη πίεση εξουθενωτική και απολύτως διαβρωτική.
Ωστόσο παρά τις φθορές οι δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνηση σήκωσαν το κόστος και ανέλαβαν την ευθύνη να προχωρήσουν. Και το έπραξαν με την προσδοκία μιας συνολικής λύσης του ελληνικού προβλήματος.