Σελίδες

11 Νοεμβρίου 2011

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αργεντινή - Ελλάδα

Μέχρι την απόφαση της 27ης Οκτωβρίου 2011 πολλές εξελίξεις έδειχναν ότι παρόλες τις δύο σημαντικές διαφορές που υπήρχαν ανάμεσα στις περιτπώσεις της Ελλάδας και της Αργεντινής
1.Εκεί υπήρχε το πέσο,απλά είχε γίνει tagged η ισοτιμία 1:1 με το δολάριο, εδώ δεν έχουμε πλέον εθνικό νόμισμα σε κυκλοφορία.
2. Η Αργεντινή δεν ανήκε σε καμία οικονομική και πολιτική ένωση κρατών) η άτακτή χρεοκωπία αλά Αργεντινή ήταν προ των πυλών.
Η άποψή είναι ότι οι δύο παραπάνω διαφοροποιήσεις έπαιξαν τελικά σημαντικό ρόλο ώστε τα πράγματα στην Ελλάδα να πάρουν διαφορετική τροχιά. Υπάρχει σαφέστατα και εδώ χρεοκωπία, αλλά είναι ελεγχόμενη, και τα όποια mini bank runs που εκδηλώνονται στις Ελληνικές τράπεζες, ανάλογα με τα νέα, αντιμετωπίζονται από την παροχή ρευστότητας της ΕΚΤ και της ΤτΕ, κάτι που η Αργεντινή δεν μπορούσε να κάνει και είναι και ο λόγος που κατέρρευσε άτακτα τελικά.
Στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε μία ιστορική ιδιαιτερότητα. Από μία νομισματική ένωση δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο χώρας να έχει εξέλθει από αυτήν και αυτό έχει σοβαρούς πρακτικούς λόγους. Το πρώτο είναι ότι λόγω της έλλειψης κυκλοφορίας εθνικού νομίσματος, είναι αδύνατο να υπάρξει νέο εθνικό νόμισμα πρακτικά πριν την παρέλευση εξαμήνου.
Αν αυτό ανακοινωνόταν, θα άδειαζαν οι τράπεζες σε ώρες και δε θα έπρεπε να ανοίξουν για μήνες μέχρι να εκτυπωθεί το νέο αυτό νόμισμα. Αυτό θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για όλη την Ευρώπη, μιας εκτός από το προφανές ντόμινο effect σε πολλές άλλες χώρες, θα έχαναν όλη την πίστη τους στο Ευρώ, αλλά και το κλίμα που θα διαμορφωνόταν σε όλη την Ευρώπη θα ήταν τουλάχιστον πολεμικό.
Επίσης η Ελλάδα, αν βρισκόταν μόνη της και απομονωμένη, σίγουρα θα έψαχνε άμεσα να γίνει ο άμεσος δορυφόρος της Ρωσίας, κάτι που οι ΗΠΑ δε θέλουν ούτε για αστείο, και θα κάνουν ότι πρέπει για να μη γίνει. Επίσης ο στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ είναι να ενοποιηθεί οικονομικά-πολιτικά-στρατιωτικά η Ευρώπη και με την έκδοση Ευρωομολόγου όπως πολύ εύστοχα τεχνικά το αποτυπώνει ο κ. Βαρουφάκης, ώστε να έχει σύνορα με την Ρωσία, ώστε η μόνη χώρα που έχει ηγέτη με αρ...δια, να μπορέσει να περιοριστεί, γιατί ήδη σκέφτεται μία μορφής εμπορική ένωση με τις πρώην χώρες της Σοβιετικής Ένωσης ( ξέρουμε που αυτό θα οδηγήσει).
Άρα σε αντίθεση με την Αργεντινή, για την Ελλάδα υπάρχει τεράστιο παγκόσμιο ενδιαφέρον να μείνει στο Ευρώ και στην ΕΕ και αυτό είναι που θα γίνει (κατά την άποψή μου), παρά την όποια κερδοσκοπική ειδησεογραφία των καιρών.
Επίσης με την κατάρευση της στεγαστικής αγοράς της Αμερικής το 2007 και των χρηματιστηρίων μεταδόθηκε αριστοτεχνικά από τις ΗΠΑ μέσω της απίστευτης ισοτιμίας του Ευρώ/Δολαρίου, αλλά και των κατάλληλων μέτρων της FED, η δεκαετία του 1930, την οποία η Αμερική θα την περάσει εξομαλυμένα με μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο, αλλά μικρότερα συμπτώματα(ηπιότερες υφέσεις).
Στην Ευρώπη ακολουθείται η λάθος πολιτική που ακολουθήθηκε τότε στην Αμερική με αποτέλεσμα η πρώτη χώρα που μπήκε σε αυτό ακριβώς το ίδιο σπιράλ ( με τότε )
να είναι η Ελλάδα και θα ακολουθήσoyn μία μία όλες οι χώρες της Ευρωζώνης.