Σελίδες

5 Φεβρουαρίου 2013

Αποζημίωση άνω των $5 δισ. ζητούν οι ΗΠΑ από την Standard & Poor΄s

Η Standard & Poor΄s εξαπάτησε τους επενδυτές με τις αξιολογήσεις των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων και των διασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων προκαλώντας ζημιές άνω των 5 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Eric Holder κατά την ανακοίνωση της μήνυσης κατά του οίκου και της μητρικής του McGraw-Hill.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μήνυση υποβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νόμου Financial Institutions Reform, Recovery, and Enforcement του 1989 ο οποίος επιτρέπει στο υπουργείο να ζητά αποζημίωση ίση με τις ζημιές που είχαν τα ασφαλισμένα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Ισχυριζόμαστε πως, μέσω εσκεμμένως υψηλών αξιολογήσεων για τα CDOs – οι οποίες παρουσίασαν λανθασμένα την αξιοπιστία τους και υποβάθμισαν τους κινδύνους τους – η S&P παραπλάνησε τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασφαλισμένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας τους ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, ισχυριζόμαστε πως η S&P ψευδώς υποστήριξε ότι οι αξιολογήσεις της ήταν ανεξάρτητες, αντικειμενικές και ανεπηρέαστες από τη σχέση της εταιρείας με τους εκδότες που προσέλαβαν την S&P για να αξιολογήσει τα υπό εξέταση χρεόγραφα – όταν στην πραγματικότητα ήταν επηρεασμένες από σύγκρουση συμφερόντων και η S&P οδηγήθηκε από την επιθυμία της να αυξήσει τα κέρδη της και το μερίδιο αγοράς για να ευνοήσει τα συμφέροντας των εκδοτών εις βάρος των επενδυτών,» δήλωσε ο Holder.
Πηγή: 
capital.gr

ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΟΙΚΩΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

-ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΩΝ MOODY'S,  SP,  FITCH
-ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΞΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
-ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ-ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΗΣ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣ 


του ΛΑΜΠΡΟΥ ΚΑΛΑΡΥΤΗ
 
Η κρίση χρέους της Ελλάδας αποτέλεσε αφορμή για τις επικείμενες εκτεταμένες αλλαγές στη λειτουργία της ΕΕ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα οδηγήσουν στην επόμενη φάση της ενοποίησης,  αλλά και για παρεμβάσεις με τις οποίες θα επιχειρηθεί έλεγχος των αγορών και περιορισμός των κερδοσκοπικών παιχνιδιών εις βάρος κρατών. Επειδή η πρώτη φάση της κρίσης ξεκίνησε από τις ΗΠΑ με τα ομόλογα επισφαλών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και η δεύτερη φάση της εκδηλώθηκε με το σπεκουλάρισμα στο χρέος της Ελλάδας προκειμένου να χτυπηθεί το ευρώ, έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον ορισμένα στοιχεία, από την Ουάσιγκτον, για τον περίεργο ρόλο των οίκων αξιολόγησης...
Πρόκειται για τους ίδιους οίκους που πρωταγωνίστησαν στην κρίση των ακινήτων στις ΗΠΑ και κατόπιν στις υποβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και των ελληνικών τραπεζών, συμβάλλοντας στην αύξηση των spreads και στο κερδοσκοπικό παιχνίδι που στήθηκε τους τελευταίους μήνες. Επειδή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δικαστικής προσφυγής της Ελλάδας κατά όσων κερδοσκόπησαν στο ελληνικό χρέος, είναι άκρως διαφωτιστική και προφανώς χρήσιμη για τις ελληνικές Αρχές η τοποθέτηση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή Κάρλ Λέβιν της Πολιτείας Μίσιγκαν, ο οποίος προΐσταται της Γερουσιαστικής Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών, της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, η οποία διερευνά τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην κρίση, επιχειρήσεις, τράπεζες, πρόσωπα, θεσμοί και εν γένει όσοι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενεπλάκησαν στα γεγονότα που οδήγησαν στην κατάσταση την οποία η Επιτροπή περιγράφει ως εξής: «Η οικονομική κρίση δεν ήταν θεομηνία. Ήταν κατά μέτωπο οικονομική επίθεση, διαπράχθηκε από ανθρώπους, και στοίχισε σε εκατομμύρια συνανθρώπους την δουλειά τους, εξανέμισε δισεκατομμύρια δολάρια των αποταμιευτών, και έσπρωξε την χώρα μας στην χειρότερη οικονομική καταστροφή από την εποχή του 1930.»