Σελίδες

5 Φεβρουαρίου 2013

Αποζημίωση άνω των $5 δισ. ζητούν οι ΗΠΑ από την Standard & Poor΄s

Η Standard & Poor΄s εξαπάτησε τους επενδυτές με τις αξιολογήσεις των τιτλοποιημένων ενυπόθηκων δανείων και των διασφαλισμένων δανειακών υποχρεώσεων προκαλώντας ζημιές άνω των 5 δισ. δολαρίων, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ, Eric Holder κατά την ανακοίνωση της μήνυσης κατά του οίκου και της μητρικής του McGraw-Hill.

Όπως μεταδίδουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η μήνυση υποβλήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο του νόμου Financial Institutions Reform, Recovery, and Enforcement του 1989 ο οποίος επιτρέπει στο υπουργείο να ζητά αποζημίωση ίση με τις ζημιές που είχαν τα ασφαλισμένα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

«Ισχυριζόμαστε πως, μέσω εσκεμμένως υψηλών αξιολογήσεων για τα CDOs – οι οποίες παρουσίασαν λανθασμένα την αξιοπιστία τους και υποβάθμισαν τους κινδύνους τους – η S&P παραπλάνησε τους επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών ασφαλισμένων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας τους ζημιές δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, ισχυριζόμαστε πως η S&P ψευδώς υποστήριξε ότι οι αξιολογήσεις της ήταν ανεξάρτητες, αντικειμενικές και ανεπηρέαστες από τη σχέση της εταιρείας με τους εκδότες που προσέλαβαν την S&P για να αξιολογήσει τα υπό εξέταση χρεόγραφα – όταν στην πραγματικότητα ήταν επηρεασμένες από σύγκρουση συμφερόντων και η S&P οδηγήθηκε από την επιθυμία της να αυξήσει τα κέρδη της και το μερίδιο αγοράς για να ευνοήσει τα συμφέροντας των εκδοτών εις βάρος των επενδυτών,» δήλωσε ο Holder.
Πηγή: 
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου