Σελίδες

30 Σεπτεμβρίου 2011

Χωρίς άμυνα στα ... όπλα μαζικής καταστροφής η Ελλάδα

Πριν μερικά χρόνια ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Γουόρεν Μπάφετ αποκάλεσε τα πολύπλοκα χρηματιστηριακά παράγωγα προϊόντα ʽχρηματοοικονομικά όπλα μαζικής καταστροφήςʼ. Τέτοιου είδους ʽόπλαʼ χρησιμοποιήθηκαν ως πολλαπλασιαστές ρευστότητας και μηχανές πλασματικής ανάπτυξης μετά την ύφεση του 2001, για να οδηγήσουν στην κατάρρευση της αμερικανικής αγοράς κατοικίας το 2006 και στην τραπεζική κρίση του 2007.

Πριν την κρίση στην αγορά κατοικίας και στο διεθνή τραπεζικό κλάδο λίγοι μπορούσαν να αντιληφθούν τη δύναμη αυτών των χρηματοοικονομικών όπλων. Αν και σήμερα αυτό έχει αλλάξει, δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ενδελεχή εξέταση τους και την κατάργηση των πιο επικίνδυνων εξ αυτών ή τουλάχιστον τον περιορισμό της χρήσης τους σε μη κερδοσκοπικές και εν δυνάμει καταστροφικές δραστηριότητες.

Το πρόβλημα με τα χρηματοοικονομικά όπλα αρχίζει αλλά δε σταματά στη χρήση τους για κερδοσκοπία καθώς η δομή της μοντέρνας οικονομίας, η οποία είναι περισσότερο ʽχρηματιστηριοποιημένηʼ από ποτέ, δίνει στους κατασκευαστές αυτών των όπλων χρηματοοικονομική και οικονομική δύναμη αντίστοιχη με αυτήν των στρατιωτικών υπερδυνάμεων στο πεδίο της μάχης.

Το αποτέλεσμα είναι τα χρηματοοικονομικά όπλα να έχουν πολλαπλές χρήσεις αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προστατέψουν αυτούς που τα κατασκευάζουν και τα ελέγχουν από οικονομικούς και χρηματιστηριακούς κινδύνους, μπορούν να παρέχουν οικονομική και χρηματιστηριακή ασφάλεια στους συμμάχους αυτών που τα ελέγχουν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για οικονομικές και χρηματιστηριακές επιθέσεις, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απειλή εξαπόλυσης τέτοιου είδους επιθέσεων κλπ.

Διαβάστε Περισσότερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου