Σελίδες

19 Μαΐου 2012

Το εκρηκτικό μείγμα χρέους και ΑΕΠ υπεύθυνο για την κατάρευση

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόνΑΕΠ) (αγγλ. Gross Domestic Product - GDP) είναι το σύνολο όλων των προϊόντων και αγαθών που παράγει μια οικονομία, εκφρασμένο σε χρηματικές μονάδες. Με άλλα λόγια είναι η συνολική αξία όλων των τελικών αγαθών (υλικών και άυλων) που παράχθηκαν εντός μιας χώρας σε διάστημα ενός έτους, ακόμα και αν μέρος αυτού παράχθηκε από παραγωγικές μονάδες που ανήκουν σε κατοίκους του εξωτερικού.



Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν εκφράζεται μαθηματικά ως εξής:
GDP = C + I + G + NX
όπου: (C) κατανάλωση, (Ι) επένδυση, (G) δημόσιες δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και (ΝΧ) καθαρές εξαγωγές μείον τις εισαγωγές.
Κατανάλωση (consumption) είναι η δαπάνη που πραγματοποιούν τα νοικοκυριά για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, δηλαδή η συνολική τους κατανάλωση.
Επένδυση (investment) είναι η δαπάνη για την αγορά κεφαλαιουχικού εξοπλισμού, αποθεμάτων και κτιρίων, συμπεριλαμβανόμενης και της δαπάνης για την αγορά νέων κατοικιών. Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και έξοδα αγοράς άυλων αγαθών, όπως τα έξοδα έρευνας και ανάπτυξης.
Δημόσιες δαπάνες (goverment expenses) είναι οι δαπάνες για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών τις οποίες πραγματοποιούν η τοπική αυτοδιοίκηση, οι κυβερνήσεις των πολιτειών και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση π.χ. αγορά υποβρυχίου για το ναυτικό.
Καθαρές εξαγωγές (net exports) είναι η δαπάνη για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στην εγχώρια οικονομία και αγοράζονται από αλλοδαπούς (εξαγωγές)
Εισαγωγές (Imports) Είναι το κόστος οποιωνδήποτε αγαθών ή υπηρεσιών όπου ως χώρα κατασκευής δεν είναι η χώρα στην οποία υπολογίζετε το Α.Ε.Π.



Ύφεση έχουμε όταν έχουμε μείωση του Α.Ε.Π. 

Η δραματική  16 % μείωση του Α.Ε.Π. της Ελλάδας από το 2008  δείχνει τη δραματική  μείωση του συνόλου των παραπάνω οικονομικών μεταβλητών.
Αν προσέξουμε το παρακάτω διάγραμμα θα δούμε την αύξηση του Α.Ε.Π. της Ελλάδας από την είσοδο στο Ευρώ.

Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η μεγάλη άνοδος του ΑΕΠ της Ελλάδας από την είσοδο της χώρας στο Ευρώ ήταν πλαστή και έγινε με τεράστια φούσκα δανεισμού. 



Ενώ από το 2008 το ΑΕΠ μειώνεται το χρέος αυξάνεται και η φούσκα του δανεισμού μεγαλώνει.
Αυτή είναι η πραγματική αιτία της οικονομικής κατάρευσης που ζούμε σήμερα.
Δημιουργεί μια αδιέξοδη κατάσταση που  δεν προβάλεται από τα ΜΜΕ, αντίθετα οι ατέλειωτες συζητήσεις για την οικονομία προκαλούν σύγχυση και θολούρα.
Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώσει αυτό το χρέος.
Κάποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε ότι «το χρέος ή θα το φάμε ή θα μας φάει» (άλλη η συζήτηση για τις ευθύνες του) το ίδιο ισχύει και  σήμερα.

Αλέξανδρος  Γουδέλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου