Σελίδες

6 Μαρτίου 2016

Μέθοδος no-poo ... καθαρά μαλλιά χωρίς σαμπουάν

Έχω ένα βρωμικό μυστικό... Εδώ και αρκετό καιρό δε χρησιμοποιώ σαμπουάν..
Ξέρω ξέρω.. αηδία..
Και όμως δεν είναι ... γιατί ανήκω και εγώ στις φανατικές του no-poo η αλλιώς shampoo -free ... και χωρίς μαλακτική παρακαλώ!!



Για να σας το κάνω πιο κατανοητό.. η μέθοδος no-poo δεν είναι εφεύρεση ενός χίπικου κινήματος, είναι απλή κατανόηση της διαδικασίας του λουσίματος..


Πιάστε στα χέρια σας το σαμπουάν σας.. και διαβάστε τα συστατικά του...
κάπου εκεί δίπλα από το Αqua θα διαβάσετε Sodium Laureth Sulfate (SLS) σε απλά ελληνικά Λαουρυλο-αιθεροθειικό νάτριο. Ωραία λέξη ε; Είναι το συστατικό που περιέχεται σε πολλά απορρυπαντικά και σαμπουάν. Καθαρίζει, γυαλίζει, φωτίζει και φυσικά η τοξικότητά του είναι υπεύθυνη για πολλές δερματολογικές ανωμαλίες του τριχωτού της κεφαλής. Οι φίλοι μου στο εναλλατικό.gr τα λένε ωραια...
Ένα έξτρα trivia για το SLS... όταν έρθει σε επαφή με το νερό δεν διαλύεται.. ούτε διασπάται.. κάθε άλλο επιρεάζει τα φυσικά έλαια των φτερών των πτηνών  (παναγία μου τα μαλλιά μου...!!) και πτηνό χωρίς φτερά πνίγεται..


Από το 2011 δεν χρησιμοποιώ απορρυπαντικό πλυντηρίου και τώρα ειδικά με το παιδί έχω γίνει eco-freak(περιμένω πως και πως τις πλενομένες πάνες να έρθουν από τα εξωτερικά!!). Με νοιάζει τι είναι στο ντουλάπι μου, και τι μπαίνει σπίτι μου..  Γιατί λοιπόν να βάζω στα μαλλιά μου κάτι το οποίο δε μπορώ να αρθρώσω ... πόσο μάλλον να αντιληφθώ..

Πως λειτουργεί;

Βασικά, καθαρίζει τα μαλλία χωρίς τη χρήση σαμπουάν και conditioner.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να no-poo, αλλά η πιο δημοφιλής (και αυτή που εγώ χρησιμοποιώ) είναι η μαγειρική σόδα για το «πλύσιμο» τα μαλλιών, που ακολουθείται από ξέβγαλμα με ξύδι!

Επειδή η μαγειρική σόδα δεν είναι ένα απορρυπαντικό, όταν πλένουμε τα μαλλιά μας το σμήγμα που παράγει το τριχωτό της κεφαλής δεν ξεπλένεται. Ως αποτέλεσμα, τα μαλλιά είναι πιο υγιή  με φυσικό τρόπο μιας και τα φυσικά έλαια δεν έχουν φύγει. Το κεφαλάκι μας είναι σε ισορροπία και έτσι δε θα δημιουργεί έλαια!  Θα βρείτε πιθανώς, επίσης, ότι δεν χρειάζεται να πλένετε τα μαλλιά σας τόσο συχνά, γιατί τα μαλλιά δε λαδώνουν πια!!

Στο γυμνάσιο κάναμε χημεία (θυμάστε?) και εκεί μεταξύ Οξέων, Βάσεων και Αλάτων... μας έπαιρνε ο ύπνος... Κάπου εκεί κάναμε για το PH.. Το τριχωτό της κεφαλής έχει ουδέτερο PH (7) το πλένουμε λοιπόν με μία ΒΑΣΗ (σαπούνι, σόδα... ) και μετά ξεβγάζουμε με ένα ΟΞΥ για να έρθει στα ίσα του (Ξύδι).
Το σαπούνι, όπως και το σαμπουάν δεν ξέρουμε τι περιέχει (μη τα ξανάλεμε) ενώ η Μαγειρική Σόδα... μια χαρά καθαρίζει!!
Για οξύ θα βάλουμε ξύδι, όμως το κανονικό Ξύδι (αυτό που βάζουμε στις φακές) και το άλλο το άσπρο (που βάζουμε στα τουρσί) είναι πολύ όξινα και καταστρέφουν το τριχωτό της κεφαλής. Το Μηλόξυδο όμως... επαναφέρει το PH στα κανονικά του!!

Η ιδέα λοιπόν ήταν απλή.. Αντί για σαμπουάν μαγειρική σόδα και αντί για μαλακτική μυλόξυδο..
( Να΄το πάλι το μηλόξυδο μπροστά μου... )


άλλα οφέλη



Όπως μπορείτε να φανταστείτε, θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Το κεφαλάκι μας παθαίνει σοκ και χρειάζεται κάποιες εβδομάδες να συνηθίσει. Αποτοξίνωση είναι, και όπως κάθε αποτοξίνωση ο πρώτος καιρός δε μας αρέσει.


Παρόλα αυτά μέσα σε λίγο διάστημα θα παρατηρήσετε
✔︎ Περισσότερο όγκο (oh yes!)
✔︎ λιγότερο φριζάρισμα
✔︎ extra λάμψη
✔︎ Ευκολοχτένιστα μαλλιά και ανεχτικά στο styling!
✔︎ Λιγότερα λουσίματα (γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει λόγος). Και όλα αυτά επειδή δεν θα υπάρχει υπερπαραγωγή ελαίων  (ξέρω ξέρω σας τα είπα και πριν.. αλλα αυτό είναι το καλό πράγμα)
✔︎ Απουσία χημικών ουσιών στα μαλλιά σας, στο τριχωτό της κεφαλής και στο σιφόνι!!  η Μητέρα Φύση θα σας αγαπήσει περισσότερο! (είπαμε.. ενώ γίνει eco-freak και θα σας κάνω και εσάς)
✔︎ περισσότερα χρήματα στο πορτοφόλι σας - η μαγειρική σόδα και το μηλόξυδο είναι πραγματικά φθηνά.
✔︎ τα μαλλία σας θα μακρύνουν πιο γρήγορα.. και σε μερικές (με τον καιρό) θα ανοίξει και το χρώμα!

ΕΠΙΣΗΣ:

✔︎ η μέθοδος no-poo  είναι κατάλληλο και για βαμμένα μαλλιά
✔︎ ταιριάζει γάντι στα μαλλιά με χένα... !!
✔︎ και δεν κιτρινίζει τις άσπρες τρίχες!!

Πριν αρχίσουμε

Πρώτον, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας μια μικρή συμβουλή που βρήκα ανεκτίμητη όταν πήγα πρώτη no-poo ... πριν ξεκινήσετε θα πρέπει να καθαρίσετε τα μαλλιά σας με ότι πιο μη-χημικό μπορείτε να βρείτε. Η μέθοδος αυτή λέγεται low-poo και συμπεριλαμβάνει λούσιμο με μαλακό απλό σαμπουάν δεν περιέχει τα κακά χημικά των σαμπουάν... Μια βόλτα στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετά sls free σαμπουάν.
Σημείωση: πίστευα ότι τα παιδικά σαμπουάν ειναι SLS free.. αλλα του κάκου... δεν είναι.. δυστυχώς!

Πώς είπατε?!

Λοιπόν ... πολλά εμπορικά σαμπουάν και μαλακτικά περιέχουν σιλικόνες (ότι τελειώνει σε "zane" "xane" "cone" ή "conol"). H σιλικόνες δεν είναι διαλυτή στο νερό, και έτσι κολλάει στα μαλλάκια μας.

Βρείτε ένα σαμπουάν για βαθύ καθαρισμό (αυτά που είπαμε.. χωρίς SLS μπλα μπλα) και χρησιμοποιείστε το μετά το κανονικό σας σαμπουάν... Σκοπός είναι να βγάλουμε όλη την σιλικόνη από τα μαλλάκια μας. Με τον τρόπο αυτό η μετάβαση θα είναι πιο ήπια... Αν δε τον κάνετε δε χάθηκε και ο κόσμος, απλά η μεταβατική περίοδος θα είναι μεγαλύτερη!!

Μετά τον βαθύ καθαρισμό.. απλά περιμέντε μέχρι την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να λουστήτε και τότε εφαρμόστε τη μέθοδο no-poo

Πώς να πλένετε τα μαλλιά σας με στιλ no-poo ...

Είναι πραγματικά πολύ απλό.

Χρησιμοποιήστε το διττανθρακικό νάτριο (μαγειρική σόδα) για να «πλύνετε» τα μαλλιά σας (επιμείνετε στη ρίζα και κάντε μασάζ τόπους τόπους)- αφαιρεί τη βρωμιά, τα υπολείμματα styling  και την υπερβολική λιπαρότητα από το τριχωτό της κεφαλής στη συνέχεια ξεβγάλτε με ξύδι.

θα χρειαστούμε

► Σαμπουάν Βαθύ καθαρισμού (για τελευταία πλύση σας πριν αρχίσετε no-poo, ειδικά αν χρησιμοποιείτε προϊόντα styling με σιλικόνη κτλ)
► Μαγερική σόδα
ξύδι (Χρησιμοποιήστε μηλόξυδο για Ξηρά για Κανονικά Μαλλιά, Λευκό για Κανονικά προς Λιπαρά Μαλλιά)
► Νερό
► Ένα μπουκάλι με στόμιο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα άδειο μπουκάλι μουστάρδας ή κάτι παρόμοιο)
► Ένα ψακαστήρι.. (σαν αυτά που βρέχουν τα μαλλιά στα κομμωτήρια)
► Ημερολόγιο περιποίησης no-poo

Και ξεκινάμε!

Δημιουργήσετε το διάλυμα  μαγειρικής σόδας σε νερό - 1 κουταλιά της σούπας μαγειρική σόδα σε 1 φλιτζάνι (250ml) νερό. Προσπαθήστε να χρησιμοποιείτε αποσταγμένο νερό, αν ζείτε σε περιοχή με σκληρό νερό. Βεβαιωθείτε ότι η μαγειρική σόδα έχει διαλυθεί εντελώς. Το υγρό θα πρέπει να αισθάνονται ολισθηρό στα χέρια σας.

Δημιουργήσετε το διάλυμα ξύδι σε νερό (στο ψεκαστήρι)- 2 κουταλιές της σούπας ξίδι σε 1 φλιτζάνι νερό. Ανακινήστε καλά.

Λούσιμο: Σε βρεγμένα μαλλιά εφαρμόστε το διάλυμα μαγειρικής σόδας κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Εγώ πήρα ένα μπουκάλι νερού και έκανα 4 τρίπες στο καπάκι (με το στιλό, όπως στο σχολείο!) Το διάλυμα τρέχει αλλά όχι με πολύ ροή. Θα παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας "τρίζουν" και αυτό είναι η επιτυχία του no-poo (!)  στη συνέχεια, ξεπλύνετε καλά, εννοώ πολύ καλά.
Μαλακτική (!): ψεκάστε το διάλυμα ξυδιού  κατά μήκος των μαλλιών σας, εστιάζοντας στα άκρα.  Αφήστε το να ενεργήσει ένα ή δύο λεπτά πριν το ξέπλυμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: αγαπημένες σγουρομάλλες ... επειδή είχα την ίδια απορία με εσάς.. ΟΧΙ δε θα υπάρχει πρόβλημα με τα μπερδεμένα μαλλιά σας.. γιατί πολύ απλά ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ!!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: το ξύδι μπορεί να μυρίζει πολύ έντονα, αλλά μην ανησυχείτε, δε θα μείνει μυρωδιά στα μαλλιά σας μόλις στεγνώσει.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα μπορούσατε να προσθέσετε μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο για να βούρτσα τα μαλλιά σας - όχι μόνο αυτό θα το άρωμα των μαλλιών σας, αλλά τα μαλλιά σας θα επωφεληθούν από τις ιδιότητες του αιθέριου ελαίου. Ylang-ylang είναι μεγάλη, αν θέλετε γλυκύτατος κλειδαριές, αλλά λεβάντα, χαμομήλι, δεντρολίβανο, και πολλοί άλλοι είναι επίσης καλό.

Τι θα συμβεί;

Για αρχή, δεν υπάρχει σαπουνάδα. Ναι, μπορεί να σας πάρει λίγο μέχρι να το συνηθίσετε, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα!
Αν τα μαλλιά σας έχουν την αίσθηση του άχυρου πάλι μην τρομάξετε. Είναι, είπαμε, η αποτοξίνωση!
Θα νιώσετε τα μαλλιά σας πιο ανάλαφρα και για πρώτη ίσως φορά νιώσετε την τρίχα μια-μια.

και καλά τι κάνω με το άχυρο;

Εδώ είναι μερικές ιδέες για να σας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτές τις πρώτες ημέρες ή εβδομάδες ισορροπίας...

❤︎ Επιτρέψτε στα μαλλιά σας να στεγνώσουν φυσικά - μη χρησιμοποιείτε θερμαινόμενα προϊόντα styling που ξηραίνουν την τρίχα από ακόμη περισσότερο.
❤︎ Ενυδατώστε βαθιά τα μαλλιά σας με ένα φυσικό μαλακτικό. Θα μπορούσατε να δοκιμάσετε aloe-vera (με μέλι), ή ένα χτυπημένο αυγό, μήπως θα προτιμούσατε μια λιωμένη μπανάνα ... οι δυνατότητες είναι ατελείωτες και οι συνταγές αμέτρητες.
❤︎ εφάρμοσε μια μικρή ποσότητα βούτυρο καρύδας ή έλαιο jojoba στα μαλλιά σας, αφού στεγνώσου. Απλά προσθέστε μερικές σταγόνες σε παλάμες σας, τρίψτε τα χέρια σας μαζί μέχρι να υπάρχει μόνο μια ελαφριά γυαλάδα στα χέρια σας, και στη συνέχεια να χτενίστε τα μαλλιά με τα δάχτυλά σας αποφεύγοντας τις ρίζες.

Τι θα συμβεί αν τα μαλλιά μου γίνουν λιπαρά;

Είναι πιθανό ότι μπορείτε να καταλήξετε με λιπαρά και όχι το ξηρά σαν άχυρο μαλλιά κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου σας. Εδώ είναι μερικές συμβουλές για αυτές τις περιπτώσεις...

❤︎να αυξήσει το ποσό της μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείτε όταν πλένετε τα μαλλιά σας
❤︎να μειώσει το ποσό του ξιδιού στη λύση κλιματισμού σας
❤︎αν χρησιμοποιείτε ξύδι μήλου μηλίτη, δοκιμάστε να αλλάξετε σε απλό λευκό ξύδι.
θυμηθείτε, δεν ισχύουν διάλυμα ξυδιού σας στις ρίζες και το τριχωτό της κεφαλής, ακριβώς με το μήκος των μαλλιών σας.
❤︎φροντίστε να ξεπλύνετε, ξεπλύνετε, ξεπλύνετε!
μεταξύ no-poo πλύσεις, δοκιμάστε μια πλύση με ζεστό νερό. Είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται - απλά να πλένετε τα μαλλιά σας με το πιο hot νερό μπορεί να σταθεί (μην καείτε!), Τότε ξηρά.

Έχεις πιτυρίδα το ξέρεις?

Μερικοί μπορεί να παρατηρήσουν πιτυρίδα και να τα παρατήσουν..
ΌΧΙ μη το κάνεις αυτό. Τo no-poo μπορεί να δημιουργήσει Πιτυρίδα αλλά  δεν φταίει αυτό.
Δοκιμάσε αυτά τα βηματάκια και αν δε βρεις προκοπή στείλε μου μήνυμα!!!

Σιγουρευτείτε ότι έφυγε και το τελευταίο υπόλειμμα σόδας από τα μαλλιά σας.  Ξέβγαλμα, Ξεπλύνετε, ΞΕΠΛΥΝΕΤΕ!
Μειώστε την ποσότητα μαγειρικής σόδας που χρησιμοποιείτε
Εφαρμόσει ζελέ αλόης βέρα στο τριχωτό της κεφαλής σας για να απαλύνει κάθε φαγούρα, (αφήστε το να ενεργήσει για δέκα λεπτά και στη συνέχεια ξεπλύνετε )

Τι είναι αυτό το "ημερολόγιο περιποίησης no-poo" ;

Όποτε δοκιμάζετε κάτι νέο που πρόκειται να πάρει χρόνο και προσπάθεια, είναι πάντα καλό να κρατάτε ένα ημερολόγιο και να καταγράφετε τις εμπειρίας σας. Μπορεί να είναι ένα blog, μπορεί να είναι σε μορφή βίντεο, σε σημειωματάριο, στο κινητό σας.. υπάρχουν τόσοι τρόποι.
Η μέθοδο no-poo μπορεί να μη σας ταιριάζει ή να θέλει ρύθμιση και πειραματισμό. Με το ημερολόγιο ξέρετε το προηγούμενο βήμα σας και τι ρυθμίσεις θα κάνετε. Καταγράφετε τι λειτούργησε και αν λειτούργησε και τις εμπειρίες σας.

τι γράφουμε στο ημερολόγιο:

► τρέχουσα κατάσταση των μαλλιών σας (πριν το λούσιμο) - λαμπερά; ξηρά; λαδωμένα; οτιδήποτε αξιοσημείωτο.
► ημέρες από το τελευταίο λούσιμο
► ποσότητα μαγειρικής σόδας που χρησιμοποίησες
► ποσότητα και το είδος του ξυδιού για το ξέβγαλμα
► κατάσταση μετά το λούσιμο - ξηρά, στεγνά, σύγκριση με πριν.
► σημειώσεις - το ταξίδι στο no-poo είναι προσωπικό και λειτουργεί στην κάθε μια ξεχωριστά, δεν χρειάζεται να επιμείνουμε σε αυτό που έχω γράψει εδώ, έτσι λοιπόν στις σημειώσεις μπορείτε να καταγράψετε ότι πιστεύετε ότι χρειάζεται.  Τυχόν προσαρμογές που κάνετε σε αναλογίες από μαγειρική σόδα και ξύδι ξέβγαλμα ή οποιεσδήποτε άλλες σημειώσεις βρείτε σημαντικές.

Τι συμβαίνει μετά την «φάση προσαρμογής";

Γεια σου κορίτσι! κόλλησες ε?! Πόσο τέλεια νιώθεις τα  μαλλιά σου?

Θέλω να σας συγχαρώ για την επιτυχία της  ανάκτησης της ισορροπίας του τριχωτού της κεφαλής και των μαλλιών σας!

Μπορείτε να διαπιστώσετε ότι χρειάζεται να πλένετε τα μαλλιά σας κάθε λίγες ημέρες (ή λιγότερο) και, ελπίζω, τα μαλλιά σας να είναι στην καλύτερή τους φάση! Συνεχίστε την καλή δουλειά, και να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο καλό για τα μαλλιά σας, αλλα και για το περιβάλλον!

Το μόνο που έχετε να κάνετε τώρα είναι να συνεχίσετε την καλή δουλειά!

σημείωση:
Κάνοντας την έρευνά μου για τη μέθοδο no-poo πριν κάνω το μεγάλο βήμα, βρήκα πάαρα πολλές ιστοσελίδες που μιλάγαν για αυτό. Το παρόν άρθρο αποτελεί το επιστέγασμα όλων των πληροφοριών που συγκεντρώθηκαν και έγιναν ο οδηγός μου για το ταξίδι μου στη μέθοδο no-poo.

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου